О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Традиція бути кращими буде збережена!


[І. Гаєвий]
#9-10 от 25.04.2008

На знімку: С.В. Василенко зі своїм вихованцем Максимом Котовим.

Майже у кожній десятці кращих спортсменів нашого університету, яких щороку обирають кафедра фізичного виховання та спортивний клуб вузу, є представник підводного спорту. І це не випадковість. Бо секцію з цього виду спорту веде Заслужений тренер України, випускник енергомашинобудівного факультету ХПІ та Харківського інституту фізичної культури і спорту С.В. Василенко. Зараз Сергій Валер’янович очолює товариство сприяння обороні України, яке було засноване ще у 1962 році (раніше воно мало абревіатуру ДТСААФ), при НТУ «ХПІ». У цьому товаристві і працює секція підводного спорту, яка культивує плавання у ластах, підводне орієнтування і марафон.

Один з іменитих вихованців С.В. Василенка – дворазовий діючий чемпіон світу, переможець фіналу Кубка світу, чемпіон Європи, неодноразовий чемпіон та рекордсмен України, майстер спорту міжнародного класу Максим Котов (КІТ-44б). Зауважимо, що Максим – єдиний в Україні, який домігся значних успіхів одразу в усіх трьох видах підводного спорту. Зовсім скоро йому буде присвоєне звання Заслужений майстер спорту України!

«Харківський політехнічний одним з перших почав розвивати підводний спорт не тільки у місті, а і в країні. Ми тренуємося у басейні нашого спорткомплексу – і його дирекція, і керівництво кафедри фізвиховання постійно йдуть нам назустріч. У басейні, крім тренування, яке ми проводимо 5 разів на тиждень, проходять міжнародні турніри. Відчуваємо ми і підтримку ректорату, який виділив нам у Палаці студентів приміщення для збереження спортивного спорядження, зараз тут є майстерня і компресорна, де ремонтуємо і заправляємо киснем акваланги. Наші спортсмени постійно отримують і кошти для участі в українських та міжнародних змаганнях. Не забувають про нас і представники управлінь у справах сім’ї, молоді та спорту Харкова й області, які теж беруть участь у фінансуванні поїздок за кордон», – розповідає С.В. Василенко.

Тільки за останні 5 років Сергій Валер’янович підготував чотирьох чемпіонів Європи. Наприклад, у 2006 році переможцем цих змагань стала Світлана Орлова (ІФ-74), а на чемпіонаті світу серед молоді у 2005 році Максим і Світлана стали триразовими переможцями цього престижного турніру. У минулому році в Італії Максим підтвердив це високе звання.

Взагалі ж за кількістю титулів вихованці школи підводного спорту НТУ «ХПІ» поступаються лише київським колегам. Але ж харків’янам доводиться боротися з «підводниками», які навчаються у спеціалізованих школах, де тренери отримують зарплатню (зазначимо, що С.В. Василенко працює у секції на громадських засадах!), всіляко заохочують і самих спортсменів. «Зараз у секції тренуються 25 чоловік, – говорить Сергій Валер’янович, – це студенти (і не тільки нашого університету) та школярі, з якими я теж із задоволенням працюю. Багато з них потім стають харківськими політехніками. На жаль, нове спорядження для наших спортсменів не з дешевих, але щось нам вдалося зберегти, щось закупили на свої кошти разом, використовуємо деякі особисті речі».

Дошку Пошани – спортивну гордість вузу, яка розташована у спорткомплексі ХПІ, прикрашають знімки чотирьох представників підводного плавання. Впевнений, що незабаром її поповнять фото ще деяких спортсменів-плавців, адже серед підростаючого покоління майбутніх чемпіонів є і кандидати, і майстри спорту.

Після закінчення вузу багато спортсменів «підводників» залишаються в університеті. Наприклад, одна з кращих вихованок С.В. Василенка Наталія Борейко зараз працює викладачем кафедри фізвиховання. А син Сергія Валер’яновича – майстер спорту міжнародного класу Олександр Василенко, випускник кафедри «Системи інформації» – системний адміністратор однієї з крупних фірм нашого міста. Дуже тепло про нього відгукується проректор В.О. Кравець, який запросив Олександра на святкування 10-річчя кафедри…

Максим Котов теж навчається на кафедрі систем інформації і незабаром буде захищати бакалаврську роботу: «Сподіваюсь, що захист пройде успішно, адже незважаючи на напружений графік тренування та змагань, я використовую основний свій час на підготовку диплому. Тим більше, що у цьому мені дуже допомагають декан КІТ факультету М.Й. Заполовський та викладачі кафедри. Після закінчення вузу я хочу продовжити брати участь у змаганнях»…

І Сергій Валер’янович Василенко, і Максим Котов не раз визнавалися кращими тренером і спортсменом Харкова та області. Сподіваємося, що ця традиція буде збережена і у майбутньому!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет