О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Проект віртуальної кафедри


[Доцент І. Юр’єва]
#9-10 от 25.04.2008

    Інформаційні технології – один із найпріоритетніших напрямків розвитку НТУ «ХПІ». Наш університет одним з перших серед вузів України почав активне впровадження сучасних інформаційних технологій в усі сфери своєї діяльності i сьогодні в цій галузі займає одне з провідних місць. Яскравим тому підтвердженням стало одержання нашим університетом на виставці «Сучасна освіта в Україні» Золотої медалі у номінації «Інноваційні технології у навчанні».

Істотних результатів у цьому напрямку ХПІ досяг завдяки комплексному підходу до рішення організаційних i технічних задач, пов’язаних з інформатизацією. Це створення університетської комп’ютерної мережі, побудова міської комп’ютерної науково-освітньої мережі, інформаційне наповнення українського сегмента Інтернет, розробка i впровадження системи автоматизації керування навчальним процесом. У 1997 році наш університет став регіональним вузлом мережі URAN, сьогодні до складу Харківського сегменту мережі URAN входять комп’ютерні мережі 17 наукових і освітніх установ, серед яких 11 вищих навчальних закладів.

НТУ «ХПІ» – один із засновників навчально-науково-виробничого комплексу «Академія дистанційної освіти». До їх числа входять Українська академія державного управління при Президенті, Інститут засобів навчання Академії педагогічних наук, підприємство «Парус-Україна» і два вузи – наш і Національний аерокосмічний університет «ХАІ».

Завдяки використанню сучасних інформаційних технологій співробітники НТУ «ХПІ» не лише мають доступ до мережі Інтернет, можуть дистанційно навчати студентів, а також брати учать у відеоконференціях не тільки з українськими, а й закордонними колегами.

Проект віртуальної кафедри

Формування нового змісту інженерної освіти, виховання гуманітарно-технічної еліти незмінно стоять на порядку денному в НТУ «ХПІ». Ось лише один приклад. Кафедра педагогіки та психології управління соціальними системами спільно з Проблемною лабораторією дистанційної освіти розробила проект зі створення віртуальної кафедри-партнера з освітніх студій для підготовки спеціаліста-лідера у сфері освіти з використанням нових інформаційних технологій.

Віртуальна кафедра – нове поняття, якому немає аналогів в Україні. Діяльність такої кафедри передбачає об’єднання викладачів з усієї України, можливість для студентів віртуально спілкуватися з професіоналами як мінімум шість днів на тиждень та працювати з матеріалами 24 години на добу.

Наш університет має всі технічні передумови: локальна комп’ютерна мережа (зараз комп’ютерний парк вузу 2500 IBM-сумісних комп’ютерів), НТУ «ХПІ» є базовою організацією Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі URAN, яка об’єднує вузи Харкова та України. А співробітники кафедри мають досвід викладання та використання в начальному процесі нових педагогічних технологій навчання та індивідуально орієнтованих технологій.

У результаті реалізації цього проекту було обґрунтоване та розроблене методичне забезпечення восьми нових курсів, серед яких «Теорія та практика управління соціальними системами», «Сучасні управлінські технології», «Соціально-психологічне забезпечення стратегічного управління» та інші. Впроваджено в навчання і курси, запропоновані кафедрами-партнерами. Планується підготовка до друку навчального посібника «Дистанційне навчання – комплекс методичних розробок та рекомендацій».

Також у рамках цього проекту побачили світ два підручники «Філософія досягнення успіху» та «Філософія досягнення успіху: психологічний аспект» (О.Г. Романовський, В.Є. Михайличенко).

Ця кафедра стане базовою для підготовки майбутніх керівників-лідерів за очною і дистанційною формами навчання.

Доцент І. Юр’єва, заступник завідувача кафедри ППУСС

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет