О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Рятуймо Землю!


#8 от 15.04.2008

Фото: триптих Юрія Ворошилова «Четвертий блок» увійшов до фільму Іллі Довгаля «Чорний БІЛЬ».

В акції «День землі» братимуть участь студенти, яким небайдужа доля нашого довкілля та які прагнуть зробити свій внесок у справу його порятунку. Так Ілля Довгаль (ІФ-66а) згодний із рекомендаціями фахівців:

«Одним із кроків має стати скорочення власного споживання електроенергії. Цього можна досягти шляхом встановлення енергозберігаючих побутових приладів та елементів освітлення. Якщо потреба в електроенергії зменшиться, то зменшиться і кількість шкідливих викидів на електростанціях, які призводять до непередбачуваних катаклізмів в природі.

Ми з вами дійсно маємо сили допомогти планеті в стабілізації тієї ситуації, що склалася. Наприклад, заміна звичайних ламп накалювання на більш сучасні люмінесцентні аналоги не тільки зменшить споживання електроенергії на 50 % і більше, але і дасть можливість світити до 15 разів довше. Наступним, та не менш ефективним, кроком має стати регулювання рівня роботи систем опалення та джерел освітлення, згідно із загальною температурою, або рівнем освітленості у квартирі, під’їзді, або офісі. В домашніх умовах для цього використовуються детектори руху та термостати, встановлення яких окупається впродовж першого сезону використання. В умовах промислового виробництва можуть бути впроваджені регулятори, які здатні контролювати температуру, рівень освітленості та вентиляції одночасно. Це дає змогу скоротити витрати на електроенергію в 3–7 разів. Тут вже мова йде не тільки про можливість поліпшення екологічної ситуації, але і про реальну економію коштів на споживанні електроенергії».

Сам Ілля вже немало встиг. Студент кафедри ділової іноземної мови ще до вступу в НТУ «ХПІ» знайшов себе у кінодокументалістиці, неодноразово ставав переможцем багатьох творчих конкурсів. Сценарист, режисер і оператор Ілля Довгаль – автор 10 документальних фільмів. На особливу увагу заслуговує його картина «Чорний БІЛЬ», де йдеться про Чорнобильську катастрофу. Цей фільм отримав ГРАН-ПРІ на Всеукраїнському фестивалі кіно та телебачення, а сам Ілля був нагороджений дипломом Міністерства освіти і науки України.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет