О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Високий авторитет викладача і вченого


#8 от 15.04.2008

28 квітня виповнюється 70 років завідувачу кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології, д. т. н., академіку Академії наук вищої освіти України, професору Олексію Яковичу Лобойку.

Олексій Якович Лобойко з 1966 р. працює в ХПІ – ХДПУ – НТУ «ХПІ». За цей час він пройшов шлях від інженера до професора, декана (1980–1985 р. р.) факультету технології неорганічних речовин. З 1985 р. по 1990 р. працював секретарем парткому ХПІ.

За рекомендацією академіка АН УРСР професора В.І. Атрощенка 1986 р. Олексій Якович призначається завідувачем кафедри.

Глибокі знання і життєвий досвід О.Я. Лобойко передав більш як двом тисячам молодих фахівців, багатьом спеціалістам вищої кваліфікації. За його співавторства вийшли друком 6 підручників і навчальних посібників, 8 монографій, отримано 59 авторських свідоцтв та патентів. Олексій Якович підготував 2 докторів та 19 кандидатів наук.

Професор О.Я. Лобойко очолює наукову школу «Кінетика і каталіз процесів зв’язування азоту», керує двома держбюджетними НДР. Він – консультант докторантів, член спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій, член секції хімії та хімічної технології Комітету по Державним преміям України в галузі науки і техніки, член фахової ради МОН України.

Олексію Яковичу притаманне вміння створювати в очолюваному ним колективі ділову атмосферу доброзичливого співробітництва.

Кафедра ХТНР, К та Е, якою він керує, підтримує творчі зв’язки з академічними та галузевими науковими і проектними установами, зі спорідненими кафедрами вузів України і зарубіжжя (Росія, Польща, Китай, Колумбія та ін.), промисловими підприємствами.

Трудова і громадська діяльність О. Я. Лобойка відзначена орденом «Знак Пошани», нагрудним знаком Вищої школи СРСР «За отличные успехи в работе»; він лауреат (2002 р.) Нагороди Ярослава Мудрого Академії наук вищої освіти України. У 2001 р. Олексій Якович – стипендіат Харківської облдержадміністрації, яка призначена йому за вагомий внесок у вирішення науково-технічних проблем області.

Ректорат, профспілкова організація університету, співробітники Н факультету, кафедри ХТНР, К та Е вітають Олексія Яковича з ювілеєм, зичать йому міцного здоров’я, творчої наснаги, всіх Божих ласк і земних щедрот!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет