О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Проект – реальний


[Підготувала М. Михайлина]
#7 от 28.03.2008

На фото: Ігор Кучук з науковим керівником, доцентом Геннадієм Федоровичем Нєскородовим.

Ігор Кучук (ФТ-33) приїхав до Харкова з невеликого міста Брянка на Луганщині. І хоча в школі його більше цікавила історія та література, він все ж намагався розібратися для себе в такому предметі як фізика. Тому за порадою власної тітки обрав Харківський політехнічний, увагу тоді привернула назва «Фізико-технічний факультет».

Навчатися на кафедрі «Інженерна електрофізика» було легко, адже був потяг до знань. З першого курсу зацікавився ще й спортом – почав займатися важкою атлетикою. Ігоря навіть запросили до збірної університету, та спорт вимагав такої ж уваги, як і навчання, тому довелося обирати важливіше. Юнак надав перевагу навчанню, адже саме для цього він вступав до університету.

Особливо запам’яталась йому екскурсія на експериментальну базу НДПКІ «Молнія», яка становить національне надбання України, де студентам демонстрували генератор імпульсних напруг. Тому Ігор з інтересом взявся за виконання бакалаврської роботи, де також використовувалися імпульси. Захист відбувся на «відмінно». І ось одного чудового дня Ігор Кучук прийшов в університет, де його зустріли щирими вітаннями друзі. Так юнак дізнався, що став переможцем конкурсу бакалаврських робіт.

– Цю роботу з проектування та розрахунків параметрів установки, призначеної для отримання олії з насіння олійних культур, я виконував під керівництвом к. т. н., доцента Геннадія Федоровича Нєскородова, а також за участі студентів кафедри технології жирів. Моїм завданням були саме розробка та розрахунки, а студенти, які працювали під керівництвом професора Леоніда Івановича Перевалова, виконували порівняльний аналіз олії. Річ у тім, що в моїй установці використовується електрогідравлічний ефект, тому дуже важливим було визначити, чи вигідно використовувати саме цю установку.

Частина цього експерименту проводилася в НДПКІ «Молнія» – обрушування та обробка зерна соняшника. «Це був варіант заочного об’єднання студентів різних факультетів, – говорить професор Л.І. Перевалов. – Студенти проводили порівняння з класичними методами отримання олії. Саме використання електрогідравлічного ефекту дає можливість отримати харчовий білок, а звичні технології дають білок кормовий. А ось для обрушування зерен електрогідравлічний ефект мало придатний».

Зараз Ігор продовжує навчання і дослідження цієї теми, результати яких будуть відбиті в дипломній роботі спеціаліста.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет