О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Будьте обережні – тонкий лід!


#6 от 14.03.2008

ГУ МНС України в Харківській області звертається до мешканців області з проханням бути обережними на водних об’єктах області у період підвищення температури та танення льоду на них.

В зв’язку з цим доводимо до вашого відома правила поведінки на льоду.

Перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі. У різних місцях річок та озер товщина льодового покриву може бути різною. У гирлах річок та притоків міцність льоду послаблена течією.

При переході замерзлої водойми необхідно користуватись обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками, а за їх відсутності, перш ніж рухатись по льоду, необхідно намітити маршрут та переконатись у міцності льоду за допомогою пешні. Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, покриті товстим шаром снігу. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму, кущами і травою, що виступають на поверхню.

При переході на льоду необхідно йти один за одним на відстані 5–6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

При переході водойми на лижах рекомендується користуватись прокладеною лижнею, а за її відсутності – цілиною. Перш ніж рухатись, необхідно відстебнути кріплення лиж та зняти петлі лижних палиць з рук. Якщо є рюкзак або ранець, необхідно їх узяти на одне плече. Відстань між лижниками повинна бути не менше 5–6 метрів.

Під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато ополонок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у великі групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 5–6 метрів. Кожний рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет та лінь довжиною 15–20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400–500 г на іншому кінці.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера

Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтесь від занурення з головою. Намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різких рухів вибратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги.

Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть її, що йдете на допомогу. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площину опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину; кидати їх потрібно з відстані 3–4 метрів.

Пам’ятайте – вирушати на водойми поодинці небезпечно!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет