Рік народження – 2007-й

[М. Михайлина]
#26-27 от 26.12.2007

На знімку: студенти нової кафедри з професором Н.В. Шароновою.

Уже майже рік у нашому університеті працює кафедра інтелектуальних комп’ютерних систем (завідувач – професор, доктор технічних наук Наталія Валеріївна Шаронова), яка готуватиме фахівців з прикладної лінгвістики. Ця спеціальність виникла на базі вже існуючого бакалаврату з філології, була відкрита спільними зусиллями кафедр АСУ (завідувач – професор М.Д. Годлевський) та ділової іноземної мови і перекладу (завідувач – професор А.А. Бадан). Основний акцент викладачі кафедри роблять на виховання спеціаліста з інформаційних технологій зі знанням двох європейських мов, зараз це англійська й німецька, та є наміри розширити цей спектр. За час навчання студенти оволодівають спеціальністю за двома напрямками: це саме лінгвістика, пов’язана з поглибленим вивченням мовознавства, теорії та практики перекладу, лексикографії, та прикладна лінгвістика, пов’язана з вивченням комп’ютерної лінгвістики, машинного перекладу, комп’ютерних редакторів, створенням електронних словників, інтелектуальних систем обробки даних тощо.

Зараз розпочато підготовку бакалаврів з прикладної лінгвістики, а кафедра вже готує документи для ліцензування магістерської підготовки та відкриття нової спеціальності «Системи штучного інтелекту» з напрямку «Комп’ютерні науки». Спільно з київськими науковцями у плані кафедри є намір створити на базі нашого університету раду із захисту дисертацій за науковою спеціальністю «Структурна, прикладна та математична лінгвістика».

Кафедра цього року здійснила перший набір – група ІФ-87. «Ця група з 24 студентів для нас дуже особлива, і не тільки тому, що це перший наш набір. Хлопці та дівчата мають гарну підготовку, добре мотивовані на майбутню професію, практично не пропускають занять. Звичайно ж, їх цікавить питання, де вони зможуть працювати з дипломом інформатика-лінгвіста. Це і сфера виробництва: перекладацька та референтська робота, і інформаційне забезпечення виробництва, і розробка та експлуатація інформаційних систем, основаних на механізмах природної мови, і консультаційна та діагностична робота в інформаційних центрах, службах та багато інших сфер», – говорить професор Н.В. Шаронова.

Наші викладачі уже зараз роблять усе можливе, аби кафедра стала відомою в Україні за цією спеціальністю, постійно обмінюються досвідом з фахівцями з Києва, Миколаєва, Одеси, Львова, використовують існуючий потенціал та досвід Харківського регіону. Передумовами створення та подальшого розвитку кафедри є як підтримка Українського інформаційно-мовного фонду НАН України, спільно з яким складено Програму розвитку прикладної лінгвістики в Україні, так і наявність розвинених «комп’ютерних» кафедр і відповідних фахівців у нашому вузі, і нестримне бажання молодої кафедри створити навчальний та науковий напрямок з інтелектуальних комп’ютерних систем одним із значних у НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет