О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Стипендіати Президента України


[П. Ніколенко]
#26-27 от 26.12.2007

Рік, що минає, вдало розпочався для молодших наукових співробітників Інституту іоносфери НТУ «ХПІ» – Віктора Бурмаки, Михайла Ляшенка та Сергія Пазюри. Закінчується він теж добре. Молоді науковці 5 років працювали над циклом наукових робіт за актуальною та складною темою під керівництвом доктора фізико-математичних наук, професора ХНУ ім. В.Н. Каразіна Леоніда Феоктистовича Чорногора. М.Ляшенко займався аналізом та моделюванням варіацій параметрів геокосмічної плазми для Східно-Європейського регіону. Сергій Пазюра вивчав поведінку геокосмічної плазми під час сильних геокосмічних бурь. Праця Віктора Бурмаки присвячена вивченню хвильових збурень в іоносфері. Основою їх наукових пошуків є експериментальні дані, отримані унікальними радарами некогерентного розсіювання.

Молоді науковці можуть пишатися своїми досягненнями, адже за результатами наукових досліджень 2006 року Комітет з державних премій в області науки та техніки за цикл їх робіт присудив їм почесну премію Президента України.

Тепер Михайло Ляшенко та Сергій Пазюра успішно закінчили аспірантуру. На основі своїх робіт вони фактично готові до захисту кандидатських дисертацій з геофізики, який буде відбуватися у наступному році в ІРЕ ім. О.Я. Усикова. Віктор Бурмака зараз на другому курсі аспірантури. Його кандидатська практично на 80 % готова до захисту.

Молодші наукові співробітники Інституту іоносфери по праву користуються підтримкою директора Інституту, професора Віталія Івановича Тарана. Разом зі своїм керівником, професором Л.Ф. Чорногором та висококваліфікованими експериментаторами інституту хлопці публікують наукові статті у провідних виданнях Росії та далекого зарубіжжя. Вони успішно виступили на 7-й Українській конференції з космічних досліджень, що проводилась у Євпаторії (вересень, 2007). Також їх доповіді були представлені на AGU Chapman Conference (США, 3–6 січня 2007 року).

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет