О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

З Новим роком! Нових здобутків, здоров’я і щастя!


#26-27 от 26.12.2007

З Новим роком! Нових здобутків, здоров’я і щастя!

Ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Леонід Товажнянський

Шановні колеги! Друзі!

Ректор Л.Л. Товажнянський з учасниками Міжнародного студентського форуму – 2007.

Кожен рік життя нашого рідного ХПІ ознаменований безліччю важливих подій і звершень. І передноворіччя – саме той час, коли хочеться оглянутися на пройдений шлях, чомусь порадіти, з чогось зробити висновки, кинути погляд у майбутнє. Так само і 2007-й був напруженим, діяльним, плідним роком. Однією з найважливіших подій стало прийняття НТУ «ХПІ» до Європейської асоціації університетів – визнання досягнень нашого університету з усіх напрямків діяльності, підтвердження його поступу до інтеграції у єдиний міжнародний освітній простір. Збагачуються наші зарубіжні контакти – цього року укладено договір про співпрацю з Нью-Йоркським університетом – гігантом, що об’єднує в своєму складі 17 вищих навчальних закладів. Сьогодні ми з рядом зарубіжних університетів освоюємо 33 гранти на загальну суму 3 мільйони євро.

Рік, що минає, був наповнений щоденною копіткою працею всіх політехніків, Як завжди, плідним був процес оновлення освіти, викладання курсів англійською мовою, створення нових спеціальностей. Їх ми запроваджуємо для все нових і нових поколінь студентів, спеціалістів майбутнього, приплив яких до нашого університету не вичерпується. Успішно відбувся прийом на перший курс і цього року, навіть при наявності певних особливостей демографічної ситуації – нам було з чого вибирати, до НТУ «ХПІ» хотіли вступити, і вступили хлопці й дівчата з усіх, практично, областей України. Цьогорічний конкурс (від 1,8 до 6 чоловік на місце залежно від факультету) свідчить про високий авторитет Харківського політехнічного в нашій державі.

Престиж нашого вузу, як і в попередні роки, був підтверджений відзнаками багатьох виставок – вітчизняних і закордонних. Як і щороку, ми отримали вже восьму Золоту медаль виставки «Сучасна освіта України–2007», ставши першими в номінації «Інтеграція науки і освіти». «Кращими вітчизняними товарами 2007 року» визнані 4 розробки наших вчених на конкурсі виставки «Барвиста Україна –2007». Успішно проведені 6 Міжнародних наукових конференцій, серед них такі широко відомі, як MicroCAD, ISTA.

Продовжує «набирати обертів» видавнича справа нашого університету. Успішно втілена програма «Підручник» і вже цього року ми збагатилися на 70 видань. Це 11 монографій, 12 підручників, 47 навчальних посібників (23 з них – з грифом Міносвіти). Все це книги, потрібні і затребувані сьогодні не лише в НТУ «ХПІ», а й за його межами.

Відзначаємо і цьогорічний приріст наукової тематики. Бюджетна складає сьогодні близько 10 млн. гривень, 2 мільйони з цієї суми виділені на придбання нового електронного мікроскопу. Таку ж суму складають укладені у 2007 році господарські договори.

Славетну когорту Почесних докторів НТУ «ХПІ» поповнили доктор Хольм Альтенбах (Німеччина), Б.С. Стогній – академік-секретар НАНУ, професор А.І. Грабченко – завідувач кафедри «Інтегровані технології в машинобудуванні» нашого вузу. Науковці і викладачі університету захистили цього року 45 кандидатських і 9 докторських дисертацій.

Лауреатами Премії Президента України стали в 2007-му 4 молодих учених нашого університету, близько 100 студентів – переможцями і призерами Всеукраїнських олімпіад. І цього року зросло число дипломів бакалаврів, спеціалістів і магістрів з відзнакою, успішно проходить акредитація спеціальностей за всіма цими рівнями. Першокурсники–2007 вчаться за новими навчальними планами, створеними з урахуванням умов Болонського процесу. Їх особливістю є поглиблена фундаментальна підготовка із «традиційних» наук – фізики, хімії, математики, а також із фундаментальної науки сьогодення і майбутнього – інформатики. Значною подією в житті університету став Міжнародний студентський форум «Україна – Росія», організований на базі НТУ «ХПІ» Міністерствами освіти і науки обох держав. Тут велику роботу провели активісти нашого студентського самоуправління, яке все активніше включається у вирішення багатьох проблем студентів НТУ «ХПІ».

Приємно, що зустрічали ми учасників форуму із російських та українських вузів у відновленому Палаці студентів ХПІ, який знову став гордістю політехніків, як і протягом минулих десятиліть. Тепер він сяє реконструйованим фасадом, новими вікнами, світлими коридорами і красивим залом нового дизайну, який включає, наприклад, справжні театральні крісла. Вагомих успіхів досягнуто і в будівництві нової бібліотеки – там повністю завершені будівельно-монтажні роботи, фасад облицьовано із застосуванням уперше в нашому місті емаліту – нового матеріалу, виготовленого за німецькою технологією. Вся будова готується до вводу в експлуатацію, сподіваюся, вже наступного року.

У галузі підтримання й розвитку матеріально-технічної бази зроблено ще чимало – реконструйовано і введено в дію новий гуртожиток № 6 по вул. Студентській, здійснено ремонт і поліпшено умови проживання в багатьох інших студентських домівках. Наближається до завершення реконструкція бази відпочинку «Студентський» у Криму. Взагалі за рік виконаний великий обсяг будівельних (2 млн. 500 тис. грн.) та ремонтних (1 млн. 700 тис. грн.) робіт.

Кінець року, звичайно, досить умовний рубіж – адже життя триває, і в новому році на нас чекають нові завдання, продовження розпочатих справ. Хочеться побажати всім політехнікам – викладачам, співробітникам, студентам – досягнути в наступному році поставлених цілей. А студентам, для яких шлях у вузі розрахований не на один рік, пам’ятати про мету, з якою вони прийшли до університету. Адже життя людства в найближчому і в далекому майбутньому буде ґрунтуватися на знаннях, науковому і технологічному пошуку. Це стосується і створення чи віднайдення нових джерел енергії, і розвитку нанотехнологій, і досягнення екологічної рівноваги. Отже, ваше завдання – отримати в нашому університеті нові, передові знання з тим, щоб увійти в самостійне життя в бурхливому ХХІ столітті обізнаними, здатними до творчості і самореалізації. Успіхів вам, міцного здоров’я і щастя в новому році!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет