О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Внутрішньовузівська система підвищення кваліфікації 2007/08 н. р.


#19 от 15.10.2007

Підвищення кваліфікації викладачів - один із найважливіших напрямків діяльності вищого навчального закладу. Наявність такої чітко налагодженої системи дозволяє успішно підтримувати викладацьку майстерність усього професорсько-викладацького складу на рівні, що відповідає всім сучасним вимогам науково-методичної та психолого-педагогічної науки.

У 2007/08 н. р. методичний відділ НТУ «ХПІ» продовжує роботу з підвищення кваліфікації викладачів і співробітників у таких семінарах даної системи:

Розробка дистанційного курсу

Розглядаються: Інтернет та суспільство - Інтернет, суспільство, освіта; особливості Інтернету в СНД; інформаційна культура; сучасна освіта; безперервна освіта; відкрите навчання; віртуальний університет. Визначення дистанційного навчання - характерні риси дистанційного навчання; його принципи; якість; дидактичні особливості сучасних інформаційних ІКТ у дистанційному навчанні; сучасні інформаційні технології. Віртуальні навчальні середовища - програмне забезпечення дистанційного курсу; призначення віртуальних навчальних середовищ; критерії оцінки; віртуальне навчальне середовище «Веб-клас ХПІ»; стандарти.

Практика: реєстрація у середовищі; робота з електронною поштою списком розсилки; дискусійний форум; дистанційні курси в Інтернет; практика; аналіз дистанційного курсу.

Менеджмент дистанційного навчання

Мета семінару - набуття знань з менеджменту проекту з впровадження в навчальний процес технологій дистанційного навчання, базових практичних навичок членів команди проекту: менеджера-організатора, навчального дизайнера, WEB-дизайнера, тьютера. Заняття мають інтерактивний характер і супроводжуються практичною підготовкою з використанням сучасних технічних і програмних засобів. Активно використовується досвід Центру дистанційної освіти НТУ «ХПІ» з успішної реалізації проектів у сфері дистанційної освіти на національному та міжнародному рівнях. Цільовою групою семінару є викладачі кафедр університету, викладачі та менеджери інших освітніх інституцій України, які мають бажання не тільки опанувати основами технологій дистанційного навчання, але швидко та системно впровадити ці технології у своїх навчальних підрозділах.

Активізація навчального процесу

Призначення курсу - знайомство з ігровим проектуванням, його розробкою та впровадженням у навчальний процес; одержання первинних навиків керівництва ігровим проектуванням у рамках курсового та дипломного проектування. Курс розроблено для викладачів гуманітарного, природничого та технічного профілів, а також керівників навчального проектування. Він дозволяє познайомитися із суттю та джерелами активності у навчальному процесі тих, хто навчається, та тих, хто навчає, суттю та шляхами активізації навчального процесу, з методами активного навчання та їх місцем у навчальному процесі при системному погляді на навчання.

Методологічні та методичні основи наукових досліджень і технічної творчості

Програма семінару складається з трьох циклів занять. У першому розглядаються загальні питання методології і психології технічної творчості. Другий цикл складається з чотирьох занять, де розглядатимуться питання патентного законодавства України, порядку складання заявок на патент, їх подання та експертизи. У третьому циклі занять слухачі знайомляться з методами тестування та ініціації творчого потенціалу студента, молодого дослідника, а також з методами пошуку та вирішення творчих завдань у наукових дослідженнях та при створенні нових творчих рішень.

Сучасні проблеми та подальші шляхи розвитку психології управління

У програмі семінару розглядаються: принципи самоорганізації систем, що розвиваються, та процеси управління ними; основні положення теорії норми та методи визначення індивідуальної норми стану менеджера в процесі управління різного рівня складності; принципи та методи побудови індивідуальних оптимальних алгоритмів навчання; на базі теорії побудови індивідуальної норми обговорюватимуться загальнотеоретичні положення процесу адаптації до змінних умов навколишнього середовища, а також психофізіологічні механізми розпізнавання складних об’єктів у толерантних просторах.

Людинознавчі основи особистісно орієнтованих освітянських технологій у вищій школі

Мета курсу - введення до навчально-виховного процесу університету сучасних практично-орієнтованих технологій, основаних на антропологічних принципах і педагогіці Р. Штайнера (зокрема, з урахуванням досвіду та методологічних наробок нового європейського освітянського руху - NALW), що сприяють ефективному формуванню особистості і продуктивному розкриттю її творчого потенціалу, а також реалізації принципів гуманістично-орієнтованої концепції освіти гуманітарно-технічної еліти та вихованню фахівців ХХІ століття в НТУ «ХПІ».

Школа професійної майстерності

Пропонуються педагогічні майстерні за двома напрямками: «Орієнтування навчання на потреби ринку» (мета - розвити у викладачів навики адаптації навчальних курсів під потреби ринку); «Розвиток навичок успішного студента» (знайомство з методикою проведення занять за модулем «Я - успішний студент» курсу «Вступ до спеціальності» з наданням методичних матеріалів). Першу майстерню створено за результатами реалізації проекту TEMPUS «Створення центрів співробітництва між університетами та промисловим сектором» (спільний проект НТУ «ХПІ» з Віденським університетом економіки та бізнес-адміністрування і компанією EURESIS (Франція)). Заняття проводяться у формі тренінгів.

Українська мова (для початківців, розвиваюча, термінознавство)

Семінар допоможе безболісно перейти на викладання державною мовою. Слухачі отримають відповіді на всі питання з мови, літератури, термінології; мовну практику; навички російсько-українського (і навпаки) перекладу; допомогу в перекладі тез, статей, методичних розробок і посібників. Запропонований навчальний курс знайомить працівників університету, що у своїй повсякденній роботі мають справу з укладанням різноманітних документів та офіційних паперів, із прикладами, правилами та типовими зразками сучасного діловодства.

Довідки у методичному відділі:

Головний корпус, к. 3. Тел.: 707-62-78; 707-61-74; 22-19.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет