О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Кафедра стає спеціальною


[О. Пономарьов, професор кафедри]
#21 от 29.09.2004

За підготовкою до 120-річчя нашого уславленого університету, напевне, не дуже яскравою датою виглядатиме перший, всього лише п’ятирічний, ювілей кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами. А між тим, її порівняно молодий та енергійний колектив гідно його зустрічає, по праву пишається своїми творчими доробками. Наші щорічні міжнародні наукові конференції стали відомими далеко за межами України, участь у них прагнуть взяти провідні вчені багатьох країн світу. На базі кафедри видається журнал “Теорія і практика управління соціальними системами”, який ВАК України затвердив фаховим виданням з філософії, педагогіки і психології. Силами науковців кафедри підготовлено і видано 10 томів збірника наукових праць “Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти”. Регулярно видаються монографії, підручники, навчальні посібники.

А в поточному навчальному році кафедра ще й стала спеціальною, започаткувавши підготовку фахівців відразу за трьома новими для нашого університету спеціальностями. Так, вона здійснює підготовку бакалаврів зі спеціальностей “Психологія” та “Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг” і підготовку магістрів зі спеціальності “Адміністративний менеджмент”. Цій події передувала серйозна напружена праця з розробки необхідних концептуальних і нормативних документів, навчальних планів і програм. Якість їх розробки дозволила успішно пройти перевірку суворими й вимогливими експертами Державної акредитаційної комісії й отримати позитивне рішення президії ДАК. В результаті університет отримав ліцензію на підготовку по 50 осіб за кожною зі спеціальностей.

Проходження вказаних процедур дещо затрималось, а без ліцензій ми не мали права проводити рекламної кампанії по прийому. Однак, навіть із значним запізненням розпочавши її, кафедра, завдяки енергійній роботі, зуміла забезпечити якісний прийом. Так, на психологію конкурс складав 8,5 осіб на місце, на комп’ютерний еколого-економічний моніторинг – 3,5 особи на місце. За результатами вступних екзаменів та співбесід нам вдалося набрати добре підготовлений контингент першокурсників. При цьому слід особливо підкреслити, що завдяки добре продуманій і чітко організованій рекламно-інформаційній роботі кафедра змогла прийняти 35 студентів на контрактну форму навчання.

Ми впевнені, що маємо всі підстави сподіватися: кадровий склад кафедри, її матеріально-технічна база, наукове і навчально-методичне забезпечення дозволять нам на високому якісному рівні здійснювати професійну підготовку студентів за новими, цікавими, перспективними і вкрай потрібними нашому суспільству спеціальностями. Адже не випадково ХХІ століття вважають століттям психології та управління, оскільки особистісний чинник набуває визначальної ролі у суспільному виробництві.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет