О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Друга вища освіта – вимога часу


[Професор М. Солощук, директор МІПО НТУ «ХПІ»]
#17-18 от 28.09.2007

Один з комп’ютерних класів інституту.

Сучасний інноваційно-орієнтований розвиток економіки, впровадження високих технологій, підвищення напруги у конкурентній боротьбі вимагають від всіх нас постійного підвищення свого рівня освіти, навчання впродовж усього життя.

Отримання другої, або іншої, вищої освіти надає не тільки ще одного рівня свободи у виборі професії, але й значних переваг при працевлаштуванні, створює можливість виконувати роботу на ще більш високому професійному рівні. В решті решт, нова освіта дозволить змінити своє життя, підвищити його якість.

На сьогодні в Україні створена досить якісна система післядипломної освіти, яка і дає змогу отримати другу (іншу) вищу освіту. Процес отримання цієї освіти називається перепідготовкою, на відміну від підготовки – одержання першої вищої освіти. Перепідготовка ґрунтується на тих знаннях та вміннях, які одержані як у процесі підготовки, так і набутті практичного досвіду роботи. Це дає змогу скоротити термін навчання за програмами перепідготовки до 2–2,5 років в залежності від обраної спеціальності.

Вітчизняна система перепідготовки складається зі спеціальних підрозділів навчальних закладів та окремих навчальних закладів, провідними з яких є, безумовно, вищі навчальні заклади або факультети післядипломної освіти при Національних університетах України. Чому саме вони? Найдоказовішим аргументом є те, що ці навчальні заклади мають достатній кадровий потенціал та матеріально-технічну базу для науково обґрунтованого вирішення задач перепідготовки, до яких зокрема входять:

  • аналіз ринку праці та формування структури і обсягів замовлення відповідно до мети, концепції діяльності та потреб цільових груп замовників;
  • розвиток інноваційних форм навчального процесу, впровадження та використання інформаційних технологій і дистанційного навчання;
  • узагальнення досвіду перепідготовки кадрів;
  • здійснення міжнародного співробітництва у галузі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, у науковій, технічній та інноваційній сферах на підставі прямих зв’язків, замовлень і грантів, розробка та виконання спільних проектів;
  • виконання науково-дослідних робіт з розробки та провадження нових форм і технологій навчання.
Навчальне заняття групи офіцерів запасу з курсу «Інформаційна безпека бізнесу».

Це дозволяє спрямувати навчальний процес перепідготовки на придбання тих знань, умінь та навичок, які необхідні висококваліфікованому фахівцю для вирішення складних задач та відповідності сучасним потребам виробництва.

Прикладом вдалої реалізації цих задач є організація навчального процесу у Міжгалузевому інституті післядипломної освіти при Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» (МІПО НТУ «ХПІ»). Цей інститут було засновано одним з перших у системі післядипломної освіти та підвищення кваліфікації кадрів ще у 1987 році постановою Ради міністрів СРСР. За роки існування в ньому пройшли навчання понад 18 тисяч слухачів, з яких більш як 2,5 тисячі отримали другу вищу освіту.

Інститут є юридичною особою, спеціалізованим державним вищим навчальним закладом ІІІ рівня акредитації, який в системі післядипломної освіти забезпечує:

  • набуття нової спеціальності, кваліфікації або професії на основі раніше здобутої у закладі освіти і досвіду практичної роботи;
  • поглиблення професійних знань та умінь за спеціальністю або професією.

До структури інституту входять три спеціальні факультети:

  • нових напрямків розвитку техніки і технології;
  • бізнесу та інформатики;
  • патентознавства.
Професор М.М. Солощук, директор МІПО НТУ «ХПІ», очолює інститут з 1992 року.

Спеціальні факультети мають наступні кафедри: «Інтелектуальна власність та інноватика»; «Прикладні комп’ютерні системи»; «Менеджмент та підприємництво»; «Економічний аналіз та облік»; «Економічна кібернетика та маркетинг», а також навчальні та науково-дослідні лабораторії: науково-технічну впроваджувальну лабораторію «Прикладні інформаційні системи»; навчальну лабораторію інформаційних систем; навчальну лабораторію мереж та INTERNET; навчальні лабораторії ПЕОМ; лабораторію експертизи та технічної діагностики; науково-дослідну лабораторію комп’ютерних технологій; науково-дослідну лабораторію економіко-правових проблем інтелектуальної власності і трансферу технологій.

Інститут має гуртожиток, де під час навчання проживають іногородні слухачі.

Кадровий потенціал МІПО НТУ «ХПІ» представляють понад 200 провідних науково-педагогічних працівників НТУ «ХПІ» та інших національних університетів Харкова, серед яких 10 професорів та докторів наук, 67 доцентів та кандидатів наук. Навчання в інституті ведеться за шістьма спеціальностями підготовки та перепідготовки і більш як за 12 напрямками підвищення кваліфікації спеціалістів та професійного навчання.

З 2004 року сертифіковані викладачі інституту навчають і сертифікують професійних бухгалтерів для роботи за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку за програмою CIPA.

У 2006 році МІПО НТУ «ХПІ» успішно пройшов повторну акредитацію у ДАК України з основних напрямів підготовки та перепідготовки спеціалістів.

Інститут працює з Центрами зайнятості, підприємствами і організаціями з визначення необхідності підвищення кваліфікації спеціалістів безпосередньо на виробництві і вирішує проблеми замовника на підставі господарських договорів з реальних проблем технології, експлуатації, економіки, управління та інтелектуальної власності.

Випускники дистанційного курсу отримали сертифікати Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

МІПО НТУ «ХПІ» продовжує до 30 жовтня 2007 року набір слухачів на 2007/2008 навчальний рік за спеціальностями перепідготовки та підготовки згідно з ліцензованими обсягами. Якщо ви вже маєте диплом про вищу освіту, або продовжуєте навчання на старших курсах вищого навчального закладу, то за 2–2,5 роки можете отримати другу вищу освіту (диплом спеціаліста державного зразка) зі спеціальностей:

ПЕРЕПІДГОТОВКИ:

7.050102 «ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА» (вечірнє навчання)
спеціалізація: «Інформаційні системи в менеджменті»
(кваліфікація: спеціаліст з економічної кібернетики), тел. (057) 717-36-15;

7.050106 «ОБЛІК ТА АУДИТ» (заочне навчання)
спеціалізація: «Облік та аудит»
(кваліфікація: економіст-аналітик), тел. (057) 707-61-79;

7.050201 «МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ» (заочне навчання)
спеціалізація: «Менеджмент підприємницької діяльності»
(кваліфікація: менеджер-економіст), тел.(057) 707-62-90;
спеціалізація: «Менеджмент персоналу»
(кваліфікація: менеджер-економіст), тел. (057) 706-27-48;

ПІДГОТОВКИ:

7.000002 «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ» (заочне навчання)
(кваліфікація: спеціаліст з інтелектуальної власності), тел. (057) 704-13-71.

Наша адреса: 61002, м. Харків, вул. Фрунзе 21, МІПО НТУ «ХПІ», тел.(057) 707-64-86, тел./факс (057) 706-27-49, E-mail: info@mipk.kharkiv.edu, http://www.mipk.kharkiv.edu

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет