О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Результати конкурсу дипломних проектів – 2007


[В. Кошельник]
#17-18 от 28.09.2007

Диплом року

У НТУ «ХПІ» завершено конкурс дипломних проектів та дипломних робіт спеціалістів, які захищались в лютому 2007 р. Конкурсною комісією на заключному засіданні затверджено підсумки конкурсу, який було проведено у відповідності з наказом ректора № 8-І від 5.01.2007 р. та «Положенням про проведення конкурсу дипломних робіт (проектів)». До роботи в складі комісії було залучено провідних викладачів університету з різних факультетів, представників відділу стандартизації, навчального відділу. Основні положення конкурсу були обговорені на засіданні методичної ради університету, комісією було уточнено методику оцінки якості дипломних проектів та робіт, яка включала в себе дев’ять основних критеріїв. Це виконання вимог ДОСТ та якість оформлення матеріалів; інформаційно-аналітичний огляд; наявність 3-х рефератів; науково-технічний рівень, публікації, доповіді на НТК; рекомендації по використанню результатів проекту; використання САПР, ПК; економіка; охорона праці та навколишнього середовища; експертна оцінка (за оригінальність, участь у виставках, конкурсах, додаткові публікації).

З метою більш повного врахування характерних особливостей дипломного проектування, що витікають з напрямків підготовки спеціалістів та специфіки науково-дослідної роботи на випускаючих кафедрах НТУ «ХПІ», комісією проводиться конкурс серед кафедр по п’яти групам факультетів. До участі в конкурсі прийнято усього 119 дипломних проектів і робіт з 17 факультетів.

ІТ, Н, О факультети представили 23 дипломи, ЕМ, МТ, МШ, ТМ – 29, АП, Е, ЕМБ – 22, І, ІФ, КІТ, ФТ – 32, БФ, ЕК, ФУБ – 13.

У поточному році, по узгодженню з проректором Є.І. Соколом, загальна кількість призових місць складала 76, в тому числі: перших премій – 19, других – 19, третіх – 38. Для перевірки проектів та робіт була використана перехресна схема призначення експертів по факультетах. При підведенні підсумків конкурсу на другому етапі роботи комісії була проведена вибірково повторна експертиза з участю додаткового експерта. Таким чином, використання двохступінчатої системи експертизи матеріалів дозволило більш об’єктивно оцінити представлені для конкурсу матеріали.

Переможцями конкурсу дипломних проектів і робіт визнано:

1 місце – 19 дипломних проектів, які представлені з 10 факультетів:

КІТ – 5, ЕМ – 4, АП – 2, ІТ – 2, Н – 1, О – 1, МШ – 1, ЕМБ – 1, Е – 1, ЕК – 1;

2 місце – 19 дипломних проектів, які представлені з 8 факультетів:

АП – 4, ІТ – 3, І – 3, ЕМ – 3, ТМ – 2, КІТ – 2, Н – 1, БФ – 1;

3 місце – 38 дипломних проектів, які представлені з 17 факультетів:

МШ – 5, ІТ – 3, Н – 3, КІТ – 3, ЕМБ – 3, ФТ – 3, АП – 2, І – 2, ІФ – 2, Е – 2, ЕМ – 2, ЕК – 2, ФУБ – 2, ТМ – 1, МТ – 1, О – 1, БФ – 1.

Переможцями конкурсу стали роботи, які набрали суму балів від 79,3 до 66,6 відповідно, в межах п’яти груп факультетів. Усі переможці мають публікації або доповіді на науково-технічних конференціях по тематиці проектів.

Переможцями конкурсу дипломних проектів, які посіли 1 місце (19 учасників конкурсу), стали:

С. Луганський (АП-31) з кафедри радіоелектроніки, керівник – доцент В.М. Лисенко (79,3 балів),

І. Ніжевський (Е-21а) з кафедри передач електричної енергії, керівник – професор В.І. Гуль (75,96 балів),

О. Гончаренко (ЕМ-11а) з кафедри парогенераторобудування, керівник – професор В.Я. Горбатенко (75,48),

А. Гримало (Н-21а) з кафедри технічної електрохімії, керівник – професор М.Д. Сахненко (75,4),

О. Гузеєва (ЕК-51а) з кафедри економічного аналізу та обліку, керівник – професор Н.О. Бондаренко (75,2),

О. Сіпатова (КІТ-21б) з кафедри ВТП, керівник – ст. викладач І.П. Хавіна (74,02),

В. Крашеннікова (КІТ-11б) з кафедри ВТП, керівник – ст. викладач М.В. Скородєлов (72,5),

Д. Дмитренок (АП-51) з кафедри А і УТС, керівник – доцент Л.К. Ковалевська (71,78),

Н. Полеванова (ЕМБ-21а) з кафедри електричних апаратів, керівник – доцент В.Й. Фомін (71,44),

Л. Петрова (ЕМ-41) з кафедри теплотехніки, керівник – професор Р.Г. Акмен (71,36),

О. Сорока (КІТ-51) з кафедри систем інформації, керівник – професор О.А. Сєрков (71,0),

С. Слінченко (ІТ-31а) з кафедри АХТС та ЕКМ, керівник – доцент О.І. Букатенко (70,9),

А. Іваненко (ЕМ-11а) з кафедри парогенераторобудування, керівник – доцент О.М. Борисенко (70,5),

О. Коліна (ІТ-21б) з кафедри ХТ та ПЕ, керівник – доцент І.В. Хітрова (68,9),

К. Плеханова (КІТ-61) з кафедри інформатики та інтелектуальної власністі, керівник – доцент Е.Т. Ларентович (68,52),

В. Штамбург (О-11) з кафедри хімічної технології і інженерії, керівник – доцент В.Б. Дистанов (68,42),

О. Ковальов (МШ-31а) з кафедри технології машинобудування і МС, керівник – доцент А.Н. Ушаков (68,3),

О. Лемешевський (КІТ-41) з кафедри систем інформації, керівник – доцент К.Б. Яловкіна (67,76),

О. Пужаєнко (ЕМ-51) з кафедри турбінобудування, керівник – професор О.І. Тарасов (66,6).

Найбільше число призових місць зайняли факультети КІТ – 10, ЕМ – 9, АП – 8, ІТ – 8. Ректорат університету виділив відповідні кошти і наказом по НТУ «ХПІ» № 874–ІІІ від 26.04. 2007 р. відзначив грошовою премією студентів – переможців конкурсу у розмірі: 1 місце – 200 грн.; 2 місце – 150 грн.;3 місце – 100 грн.

Відзначено також керівників дипломних проектів, що посіли перші призові місця в конкурсі.

Проведений аналіз результатів конкурсу за основними критеріями свідчить про те, що в цілому у порівнянні з 2006 р. якість дипломного проектування підвищилась як за змістом, так і по оформленню матеріалів. Але слід відзначити, що проекти мають різний рівень виконання як по групам факультетів, так і по факультетам, про що свідчить значний розбіг балів навіть серед переможців конкурсу, що зайняли перші призові місця. В поточному році значно збільшилась кількість публікацій. Дипломниками було зроблено 36 доповідей на наукових конференціях, опубліковано 39 статей, отримано 1 патент (А.Г. Гржимайло, кафедра ТНВ). Найкраще спрацювали в цьому напрямку дипломники МШ та ЕМ факультетів, які мають по 12 публікацій, Н – 11 публікацій, АП – 10, ФУБ – 6 публікацій. Більше уваги потрібно приділяти використанню сучасних комп’ютерних технологій, розробці рекомендацій по використанню результатів.

Доповідь голови комісії за результатами конкурсу з поглибленим аналізом усіх показників за усіма критеріями заплановано заслухати на засіданні методичної ради університету. Конкурсною комісією запропоновано уточнити ряд критеріїв оцінки якості дипломного проектування з метою їх удосконалення. Це стосується якості науково-технічного рівня розробки, використання сучасних комп’ютерних технологій. Комісія пропонує при виборі тематики більше уваги приділяти таким актуальним напрямкам в дипломному проектуванні як енерго- та ресурсозбереження, використання сучасних методів проектування, нано-технологій, вирішенню екологічних проблем, тощо.

В цілому конкурсна комісія плідно працювала, тому вважаю за необхідне відзначити активну роботу всіх членів конкурсної комісії і особливо: методиста в/к учбового відділу Н.В. Бернат, В.М. Артеменко, О.М. Борисенко, О.І. Букатенко, М.Г. Киреєва, А.К. Моргун, Р.Ф. Смоловик, М.О. Тимченко.

В. Кошельник, голова конкурсної комісії з дипломного проектування спеціалістів НТУ «ХПІ», завідувач кафедри теплотехніки, д. т. н., професор.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет