О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вчені Європи – проти корозії


[М. Ведь , доцент кафедри загальної та неорганічної хімії]
#21 от 29.09.2004

На початку червня у старовинному місті Львові відбулася VII міжнародна конференція-виставка з проблем корозії та протикорозійного захисту конструкційних матеріалів „КОРОЗІЯ – 2004”. Учасниками цього представницького форуму, що проводився за планом Європейської корозійної федерації, стали понад 180 представників з 9 країн Європи, зокрема України, Литви, Росії, Польщі, Великобританії, Німеччини, Франції.

Робота секцій за напрямками „Фундаментальні аспекти корозії та корозійно-механічного руйнування”, „Воднева та газова корозія”, „Нові корозійнотривкі матеріали та захисні по-криття”, „Протикорозійний захист трубопроводів і резервуарів”, „Інгібіторний, біоцидний та електрохімічний захист”, „Методи досліджень, корозійний контроль та екологічні проблеми” проходила у залах чудового Палацу науки і техніки, який є справжнім шедевром архітектури. Було зроблено понад 100 доповідей, аналіз яких довів, що з часу попередньої конференції, яка традиційно проводиться Українською асоціацією корозіоністів (УАК) кожного парного року, виконано багато науково-дослідних, проектно-конструкторських та прикладних робіт, впровадження яких у виробництво та об’єкти інфраструктури надали відчутного економічного ефекту.

Приємно відзначити широке представництво установ та організацій Харківщини, науковці яких взяли участь у роботі форуму, – ННЦ „ХФТІ”, УкрНДІГаз, ВАТ УкрНДІХіммаш, НВП „Лаурит”. Відбитком вагомого внеску політехніків в роботу конференції та взагалі вирішення проблем протикорозійного захисту матеріалів (серед авторів представлених доповідей були ректор університету, професор Л.Л. Товажнянський, професори Б.І. Байрачний, А.М. Каратєєв, П.О. Капустенко, М.Д. Сахненко, докторант Л.О. Чуняєва, науковці В.М. Волосюк, О.М. Россоха, Т.П. Ярошок та багато інших) стало вручення НТУ „ХПІ” сертифіката колективного члена УАК, а професора М.Д. Сахненка було нагороджено почесною грамотою асоціації.

З огляду на сучасний стан теорії корозії та протикорозійного захисту відзначимо, що пере-важна більшість досліджень носить комплексний характер, який потребує залучення фахівців різних країн, установ і організацій. Стосовно досліджень науковців нашого університету, підкреслимо плідну співпрацю НТУ „ХПІ” з УкрНДІГаз, ВАТ УкрНДІХіммаш та НВП „Лаурит”, а також спільні дослідження кафедр технічної електрохімії, загальної та неорганічної хімії, загальної хімічної технології та процесів і апаратів. Це дозволяє не тільки залучати спеціалістів різного наукового спрямування на розв’язання актуальних задач сьогодення, а й сподіватись на активне впровадження розробок на підприємствах промислового комплексу України.

Як відзначено в рішеннях конференції, серед нагальних проблем сьогодення, що потребують невідкладного розв’язання, є залучення фацівців Харківщини до реалізації регіональних завдань комплексної міжгалузевої програми „Ресурс”; підготовки і видання підручників та наукової літератури, яка б відбивала сучасний стан розробок; концентрація зусиль науково-педагогічних кадрів на організацію підготовки в Україні фахівців в галузі протикорозійного захисту з огляду як на відсутність її в переліку спеціальностей, так і погіршення корозійного стану обладнання, об’єктів комунального господарства, засобів газо- та нафтотранспорту.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет