Студенти – Харкову

[І. Гаєвий]
#31 от 27.12.2006

12 грудня відбулася зустріч директора Департаменту з гуманітарних питань Харківського міськвиконкому В.Ландсмана з талановитою та обдарованою молоддю Харкова, яку організувало та провело управління у справах сім’ї та молоді Харківської міської ради.

У цей святковий день переможці та лауреати дванадцятого міського конкурсу наукових студентських робіт та стипендіати Харківського міського голови 2005–2006 р. р. «Обдарованість» отримали свої заслужені нагороди та призи. У цьому році на конкурс було подано 139 робіт з 20 навчальних закладів міста, а його переможцями та лауреатами стали 40 студентів в різних номінаціях. Стипендіатами ж стали 50 студентів вузів нашого міста. Серед них є і два політехніки – студентка економічного факультету Олена Могилко та студент верстатоінструментального технікуму НТУ «ХПІ» Володимир Опришко.

Переможцями та лауреатами міського конкурсу наукових студентських робіт стали 6 студентів нашого університету. Перше місце в номінації «Охорона здоров’я та екологія» посів Роман Томашевський (науковий керівник – професор кафедри промислової та біомедичної електроніки А.В. Кіпенський). Він розробив та провів дослідження електротерапевтичного апарату з мікропроцесорним керуванням, який уже зараз упроваджується у серійне виробництво. Переможницею у номінації «Ресурсозбереження» стала також Наталія Цапко (науковий керівник – професор кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей Г.М. Шабанова), яка розробила методику керування якостями портландцементу (ПЦ) з додаванням відходів газової переробки. Результатом цієї роботи стало зниження температури випалу клінкера ПЦ на 200 градусів з отриманням цементу з високими міцнісними характеристиками. Ця методика є також ресурсо- та енергозберігаючою.

Лауреатами конкурсу були визнані Сергій Альошин (науковий керівник – доцент кафедри економічного аналізу та обліку О.І. Лінник)– номінація «Сільське господарство та біологія», який провів дослідження світового ринку зерна, роль у ньому України, механізми державного регулювання зернового ринку в Україні та інших країнах. Результати цієї наукової роботи можуть бути використані для підвищення ефективності зернового господарства нашої держави. Наукова робота Ольги Білик (номінація «Ресурсозбереження»), яку вона виконала під керівництвом доцента кафедри хімічної техніки та промислової екології Н.М. Самойленко, присвячена використанню відходів виробництва соди як антисептика при збереженні овочів та коренеплодів. У цій же номінації призове місце посіла Катерина Костик (науковий керівник – доцент кафедри металознавства та термічної обробки металів В.О. Костик), яка провела дослідження структури та якості інструментальних сталей після борування. У номінації «Розвиток промисловості та техніки» призером стала Ірина Саврицька (науковий керівник – професор кафедри електроізоляційної та кабельної техніки Л.А. Щебенюк). Вона провела дослідження можливостей оптимізації конструкції і технології виготовлення волокнистої ізоляції силових кабелів. Слід зазначити, що кілька наукових публікацій цієї дівчини увійшли у «Вісник ХПІ».

«Я вдячна за цю перемогу своєму науковому керівникові професору Г.М. Шабановій, яка протягом усього виконання роботи підтримувала мене, давала необхідні поради. Вважаю, що без участі молодшого наукового співробітника А.М. Корогодської, яка надавала практичну допомогу, не було б такого успіху. Зараз на кафедрі технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей я працюю стажером-викладачем і наступного року буду вступати до аспірантури. Сподіваюсь, що у нас разом з Галиною Миколаївною буде ще не одна наукова робота, – говорить переможниця конкурсу Наталія Цапко. – Взагалі ж цей рік був для мене насичений багатьма приємними подіями. Я з відзнакою захистила магістерський диплом, який був відзначений у вузівському конкурсі, мені вдалося сфотографуватися разом з ректором Л.Л. Товажнянським, і цей знімок будуть бачити всі політехніки протягом 2007 року у календарі, випущеному у нашому університеті! Від наступного року чекаю не менш цікавих та загадкових подій, а всім студентам, викладачам та співробітникам вузу бажаю творчих успіхів, здоров’я та щастя!».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет