О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

З Новим роком, колеги, друзі!


[Л. Товажнянський, ректор НТУ «ХПІ»]
#31 от 27.12.2006

Знов на землю падає сніг,
Знову радість усіх зустрічає,
Знов святкуємо ми Новий рік
З чим сердечно усіх вас вітаєм!
 

З Новим роком, колеги, друзі!

Щодня одержуємо ми безліч доказів про швидкоплинність часу. От і сьогодні, в переддень свята, ми усвідомили, що вже цілий рік минув відтоді, як ми відзначали 120-річчя нашого Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», підводили підсумки великого історичного періоду. Нам було про що звітувати в ювілейні свята, нам є чим пишатися і рік потому.

Вже стало приємною традицією щорічне присудження політехнікам Державної премії України. От і сьогодні ми раді привітати десятьох науковців і конструкторів НТУ «ХПІ», які стали лауреатами найвищої нагороди України за виконання роботи «Науково-технічні основи розробки сучасної високовольтної імпульсної техніки». Це вже друга Державна премія України, якою відзначені наукові досягнення НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ».

До значних досягнень нашого колективу належить і обсяг госпдоговірної наукової тематики, що становить сьогодні близько 8 млн. грн. На таку ж суму виконуємо ми сьогодні наукових розробок на замовлення держави.

Підтримуємо високу планку і в справі підготовки кадрів вищої кваліфікації – щороку 10–15 докторських та 35–40 кандидатських дисертацій захищають викладачі і вчені університету.

Наші студенти й цього року продемонстрували високий рівень освіти, який забезпечує університет, завоювавши 26 призових місць у різних олімпіадах всеукраїнського та міжнародного рівнів.

Понад 2500 випускників – спеціалістів і магістрів – з дипломами НТУ «ХПІ» – закінчили цього року університет і на зміну їм прийшли 3150 першокурсників, яких ми навчаємо за новими навчальними планами, створеними з урахуванням кредитно-модульної системи. Це дасть змогу ще щільнішої інтеграції нашого вузу до європейського освітнього простору, а нашим випускникам – мобільності на ринку праці. Цього року в університеті відбулося кілька важливих заходів на рівні Міністерства освіти і науки України, спрямованих на успішне приєднання до Болонського процесу.

Перемагали на найпрестижніших змаганнях спортсмени НТУ «ХПІ», підіймалися на п’єдестали переможців змагань у різних країнах та континентах. Це Заслужений майстер спорту України, неодноразовий чемпіон України, Європи та світу, армрестлер Рустам Бабаєв (ІФ-71), майстер спорту міжнародного класу, призер Кубка світу з плавання у ластах Максим Котов (КІТ-44б), майстер спорту, кращий гравець чемпіонату України серед чоловічих команд Суперліги Тимур Арабаджи (ІФ-71), майстер спорту міжнародного класу, учасник Європейського етапу командного чемпіонату світу, бадмінтоністка Марія Мартиненко (ІФ-75) та ін. Завоювали наші студентські колективи дипломи й грамоти кількох творчих конкурсів.

Наш університет продовжує бути провідним культурним центром Харкова й України. Великий суспільний резонанс мали проведені цього року в НТУ «ХПІ» конференції «Роль літератури у формуванні гуманітарно-технічної еліти України і Росії» та «Переяславська Рада і гармонізація україно-російських відносин на сучасному етапі».

Поширюється міжнародне співробітництво НТУ «ХПІ», на сьогодні наш університет є учасником виконання 24 різних європейських програм. Цього року ми продовжували співпрацю з 96 вищими навчальними закладами й фірмами, в т. ч. за 67 – за прямими договорами. Зараз в НТУ «ХПІ» навчається 950 іноземних студентів і аспірантів з 30 країн.

Протягом року досягнення НТУ «ХПІ» експонувалися на багатьох виставках в Україні й за кордоном – в Росії, Китаї, Німеччині, Індії, В’єтнамі – і були відзначені багатьма нагородами.

Минають роки, та незмінними лишаються в колективі Харківського політехнічного пошана до нашого великого минулого, збереження традицій поваги до знання, прагнення до розвитку науки. Гідно вшанували політехніки 100-річчя від дня народження колишнього ректора ХПІ, Героя Соціалістичної Праці Михайла Федоровича Семка та академіка, видатного вченого-хіміка Василя Івановича Атрощенка. Цього року відзначали свої ювілеї факультети й кафедри, і кожне таке свято стало знаковою подією в житті викладачів і студентів, ще однією ланкою в нерозривному «зв’язку часів», які не владні над справжніми людськими цінностями, такими як спадкоємність, виховання, освіта.

Ретельно зберігається і розвивається матеріально-технічна база університету – цього року продовжувалися ремонт аудиторій, баз відпочинку, будівництво нового корпусу науково-технічної бібліотеки.

Кращі з науковців, викладачів, студентів робили свій внесок у розвиток Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Я радий поздоровити всіх політехніків із новим, 2007-м, роком і побажати нашому вузу процвітання, невпинного розвитку і нових великих здобутків на благо України і всього людства! Бажаю вам, дорогі друзі, у новому році великих особистих успіхів у праці й навчанні, щастя. Здоров’я, радості, віри й оптимістичного погляду в майбутнє!

Л. Товажнянський, ректор НТУ «ХПІ», Заслужений діяч науки й техніки України, лауреат Державної премії України, професор

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет