О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Дні Темпусс в Україні


[І. Порункова, керівник Консорціуму ЄС – Україна]
#24-25 от 23.10.2006

Інформаційний семінар з такою назвою відбувся в нашому університеті 11 жовтня цього року. Його організувало Міністерство освіти і науки України разом із Представництвом Європейської Комісії в Україні та НТУ «ХПІ». Програма «Темпус» – це схема Європейської Комісії, в межах якої надаються гранти для розбудови і реформування системи вищої освіти в країнах-партнерах.

Семінар почався з виступу проректора НТУ «ХПІ», професора В.О. Кравця, який ознайомив його учасників з напрямками та результатами міжнародної діяльності нашого вузу. Сьогодні НТУ «ХПІ» співпрацює за 67 прямими договорами з 98 університетами в 32 країнах світу. Наш університет проводить щорічно 6 міжнародних конференцій, студенти проходять включене навчання в університетах Німеччини, Австрії, Франції, США, навчальну практику – в Німеччині, Франції, Угорщині, Румунії. Проводяться літні мовні курси разом з Клагенфуртським університетом (Австрія), в НТУ «ХПІ» читають лекції професори європейських та американських університетів. У 2006 році в університеті виконується 18 спільних із зарубіжними партнерами проектів. Питома вага проектів, що фінансуються програмою «Темпус – Тасі», складає 21 відсоток. Число ж проектів, виконуваних НТУ «ХПІ» щороку, сягає в середньому близько 30.

Учасники семінару, а їх було майже 100 чоловік, – проректори з міжнародних зв’язків, представники вузів Харкова, що відповідають за розвиток міжнародних контактів, інші зацікавлені особи – з цікавістю сприйняли виступ Фелікса Рона, представника Європейської комісії, координатора програм «Темпус», який також відповів на їх численні запитання. Він повідомив про перспективи розвитку програми Темпус в Україні на 2007–2013 р. р., і її провадження згідно з національними пріоритетами в сфері освіти. Було відзначено, що українські уініверситети являють значний інтерес для європейських партнерів, і Європейська Комісія буде провадити добросусідську політику, спрямовану на зближення країн.

У семінарі та в прес-конференції, що відбулася після нього, взяли також участь Доріна Ангелеску (Департамент Темпус, Європейський Фонд Освіти) та Віра Рибак, співробітниця Представництва Єврокомісії в Україні.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет