О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Якісно, прозоро, продуктивно


[Підготувала М. Михайлина]
#24-25 от 23.10.2006

Абітурієнт – 2007

Турбота про наступні покоління політехніків є для ректорату, викладачів, приймальної комісії університету цілорічною. Працюють підготовчі курси, елітарні школи, молодіжні центри для школярів з хімії, фізики та ін. Все це для того, щоб вірно зорієнтувати майбутніх абітурієнтів, підготувати їх до вступу в НТУ «ХПІ». Абітурієнти – 2007 будуть вже третім поколінням, що замість традиційних іспитів проходитимуть тестування. Їм у нагоді стане думка колишніх абітурієнтів – 2006, а зараз студентів нашого університету.

Тестування – нова форма контролю знань, яка відрізняється від письмових іспитів тим, що кожен абітурієнт отримує індивідуальне завдання, крім того тести дають змогу ширше охопити шкільну програму. Про основні відмінності тестування нам розповів Микола Миколайович Серенко – директор Центру незалежного тестування.

– Миколо Миколайовичу, які ще особливості має нова форма перевірки знань абітурієнтів?

– Перш за все маю відзначити, що завдяки кількості та високій якості завдань оцінювання стало більш об’єктивним, а, як наслідок, маємо зниження кількості апеляцій. Наприклад, у першому турі тестування з математики брало участь 2000 осіб, та лише 30 залишилися незадоволеними результатами.

Саме ж тестування проводять методисти, серед яких викладачі профільних кафедр ХПІ, інших вузів Харкова, вчителі-методисти середніх шкіл. Вони пояснюють абітурієнтам, як правильно оформити свою роботу, та слідкують за порядком в аудиторії. Інша ж група – експерти – займається виключно перевіркою та оцінюванням зашифрованих тестових завдань.

Ось, мабуть, найголовніші відмінності тестування, що робить цю форму перевірки знань якісною, прозорою та продуктивною.

– Миколо Миколайовичу, а який рівень знань показали абітурієнти нинішнього року?

– Рівень знань з української мови дуже високий, з хімії – середній. А ось з математики абітурієнти показали слабкі знання, і на жаль існує тенденція подальшого зниження. Якби не довузівська система навчання, ми б мали дуже слабкий контингент.

Ми також поцікавилися думкою вчорашніх абітурієнтів, а сьогодні вже студентів-першокурсників про тестування.

Тетяна Душенковська: «Я обрала НТУ «ХПІ», бо у цьому вузі навчалися мої батьки, вони й порадили спершу закінчити підготовчі курси. Мій батько – програміст, тому я вибрала факультет «Автоматика і приладобудування», крім того по закінченні вузу буде можливість працевлаштування. А з тестами проблем не виникло, для мене така форма набагато легша за письмовий іспит».

Сергій Мазняк: «Обрати НТУ «ХПІ» серед великого розмаїття харківських вузів мені допоміг батьків друг, саме він порадив Харківський політехнічний, адже тут багато технічних спеціальностей. А АП факультет і спеціальність «Системи управління автоматики» допоможуть мені в майбутньому знайти гарну роботу. Щодо тестування, то з написанням не було ніяких труднощів, просто розв’язував завдання, а знань, які я отримав в школі та на підготовчих курсах, було цілком достатньо».

Ірина Лебедєва повернулася із Сполучених Штатів до України, щоб отримати вищу освіту: «У США зараз мій батько. Був період, коли бажала змінити своє життя, тому і поїхала до нього, там і закінчила школу. На жаль в Україні з американським атестатом до вузів не приймають, необхідно пройти експертизу, підтвердити знання. Я пішла в вечірню школу, аби отримати український атестат, а ще закінчила підкурси ХПІ. Спершу було бажання вступати на економічний факультет, та зараз стільки «розвелося» економістів, і я обрала МШ. Я вже давно хотіла стати студенткою, і ось це сталося! Я хочу в НТУ «ХПІ» отримати професію, а не просто вивчитися. А до тестової системи оцінювання знань необхідно звикнути. Мені здається, що дехто просто вгадував правильні відповіді. А студентам-першокурсникам я бажаю вірити у власні сили, ніколи не сумувати, а найголовніше – чітко визначити мету і йти до неї».

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет