Тепле море та змістовний відпочинок

[М. Михайлина, вихователь 3 загону]
#24-25 от 23.10.2006

Наш університет та профспілка завжди піклуються про здоров’я дітей і співробітників. Щорічно організовується оздоровлення в таборах «Спортивний» поблизу Алушти та «Політехнік» у Фігуровці. Крим – це чудове місце для відпочинку. Чорне море, морське повітря, гори, прекрасна природа, тому зовсім не дивно, що в дитячому оздоровчому таборі відпочивають більше 120 дітей. Цього року дитяча зміна гостинно прийняла до табору 120 хлопців та дівчат.

Як швидко плине час. Здається тільки вчора вихователі прощалися з дітьми, віддаючи їх до рук батьків, а вже новий, 2006 року, дитячий заїзд до табору «Спортивний». На зборах вихователів я спершу здивувалася, що буду працювати у 3 загоні, та потім зрозуміла, що це ті ж «мої» діти, тільки тепер вони стали на рік старшими.

Виїзд із Харкова було заплановано на 1 червня. На вокзалі завжди шумно, а тим більше у день, коли три вагони займають від’їжджаючі до дитячого табору: галас дітей, прохання батьків, пояснення вихователів, заступника директора табору Олени Олександрівни Сєдової та голови профкому Анатолія Йосиповича Фоміна. А ще необхідно було стежити за дитячими та своїми речами й не забувати, що попереду безсонна ніч чергування по вагонах для підтримки порядку.

«До відправлення 10 хвилин», – підганяє провідник, а у мене за списком ще один хлопчик не прийшов. Та ось вони, нарешті, прибігли. Тепер усі! Можна їхати. Дитяча зміна в ДОТ «Спортивний» завжди починається хвилююче.

До нашого приїзду тут готувалися як належно. Покоївки, деякі фізруки та вихователі заздалегідь приїздять до табору, аби привести все до ладу, в очікуванні, що корпус ось-ось наповниться дитячим сміхом…

І ось п’ять загонів висипали з автобусів біля корпусу табору «Спортивний».

Минулорічний досвід роботи став у пригоді – заспокоїти бажаючих повернутися додому, бігати з одного поверху на інший, бо 2 та 3 загони мали кімнати і на другому, і на четвертому поверхах, а 1 загін – ще й на п’ятому, розважати дітей вікторинами та спортивними іграми, незважаючи ні на втому, ні на власний настрій. А яких зусиль та уваги вимагають 138 сходинок до їдальні (хоча цього року діти нарахували 142-і)!!! Усе це згадувалося вже в перший день.

Важко було дітям, мабуть, лише у перші дні, доки не почалася розважальна програма: хлопчики та дівчатка щойно попрощалися з батьками, а тут, у таборі, необхідно швидко призвичаїтися до дисципліни, навчитися ходити строєм. Та вихователі намагалися розважити своїх підопічних як тільки можна. Для дитячого заїзду незмінний організатор таборових свят Оксана Вікторівна Саввова – молодший науковий співробітник кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей – розробила насичену розважальну та спортивну програми, що включали різноманітні конкурси, Дні фестивалю, Нептуна та Навпаки, піші походи, купання та малі олімпійські ігри, а також заняття в гуртках і секціях. Діти надовго запам’ятають Нептуна, хана Гірея, царя Берендея, Водяного, Попа та Балду, Голохвастого та Проню Прокопівну і багатьох інших персонажів у блискучому виконанні вихователів та співробітників табору.

А цього року до вже досвідчених вихователів (М.М. Шабанова, І.В. Христич, Л.В. Руденко, Н.Л. Гончарук, І.В. Жмуркова та ін.) приєдналося багато молоді, дехто з них є вихованцями «Спортивного» (М.І. Рищенко, Д.О. Федоренко, О.Є. Бугаєва). І як завжди технічну підтримку та музичний супровід свят забезпечував Віктор Борисович Кабашний (Палац студентів).

Найцікавішим, на мою думку, був День казки, матеріалом для якого послужили тексти О.С. Пушкіна. Наш 3 загін для постановки обрав «Про мертву царівну та сімох богатирів» у сучасній обробці. Взагалі усі загони добре впоралися із поставленою задачею – старі казки на новий лад виявилися дуже цікавими, а справжній текст О.Пушкіна використали лише вихователі.

Та найбільше цього року дітей порадувало море, чисте і тепле – купалися багато. Тож я думаю, що усі були задоволені і програмою, і грамотами та подяками і подарунками, які для дітей підготував табір. До речі, кожен вихователь отримав подяку за індивідуальні досягнення.

Приїжджайте до «Спортивного». Засмага, оздоровлення морським повітрям, купання та розваги тут забезпечені!

 

P. S. І наостанок я висловлюю подяку батькам та дітям. За той рік, що ми не бачилися, діти справді подорослішали та змужніли.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет