О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

До 50-річчя кафедри УРМПЛ. Випробування приймальною комісією


[Ю. Гаврилюк, заступник відповідального секретаря центральної приймальної комісії НТУ "ХПІ"]
#7-8 от 30.03.2004

Вже багато років одним зі вступних іспитів до університету є випробування на володіння мовою. За радянських часів це була російська мова, зараз - українська. З року в рік, завжди поряд з нами, приймальною комісією, на вступних іспитах з рідної мови згуртований, висококваліфікований та щирий колектив кафедри української, російської мов та прикладної лінгвістики під керівництвом професора В.В. Дубічинського. Його підлеглі сумлінно виконують доручення, які з'являються під час нового набору.

Спочатку це дві олімпіади для всіх бажаючих абітурієнтів, де вони зможуть випробувати власні знання в написанні творів на запропоновані теми. Це складна задача - визначити та відібрати з декількох сотень робіт найкращі за змістом, а не тільки за відсутністю помилок.

Далі - репетиційні іспити з української мови у вигляді диктанту (а потім і його перевірка) для всіх випускників системи доуніверситетської підготовки, а це - учні елітарних шкіл, підготовчих курсів та закладів, що входять до навчального комплексу НТУ "ХПІ".

Але це ще не всі випробування для наших філологів. За останні роки завдяки розвинутій системі доуніверситетської підготовки було відкрито філії підготовчих курсів в Маріуполі, Павлограді, Енергодарі, Ізюмі, Артемівську та Лисичанську. Тут на нас теж чекають групи "підкурсників" та нові репетиційні випробування. А це означає, що екзаменаційній комісії потрібно збиратися в дорогу, майже на дві тисячі кілометрів, щоб провести іспити з української мови для абітурієнтів в їх рідних містах.
Далі викладачі кафедри на факультетах НТУ "ХПІ" беруть активну участь у проведенні співбесід з найкращими абітурієнтами, що отримали таке право - бути зарахованими до закінчення терміну прийому документів - 8 липня.

А потім приходить час вступних випробувань для основного потоку абітурієнтів. Це означає знову дуже щільний і напружений графік роботи на іспитах, яким передує тиждень обов'язкових консультацій. На них усі бажаючі можуть отримати безкоштовну, кваліфіковану та розгорнуту допомогу від провідних викладачів кафедри української, російської мов та прикладної лінгвістики.

Крім того, приймальною комісією завжди проводяться додаткові іспити для тих, хто запізнився та не з'явився на іспит з поважних причин. В них теж беруть участь наші колеги з цієї чудової кафедри. І це середина липня! Середина літа! Коли майже весь професорсько-викладацький склад НТУ "ХПІ" вже відпочиває у відпустках.

Ви разом з нами в цьому марафоні, що зветься новим набором, ми з Вами беремо участь у дуже важливій справі - підготовці до об'єктивного конкурсу вже наших абітурієнтів. За підтримку, допомогу, та високопрофесійну працю приміть наші щирі подяки та справжнє захоплення!

Вирішуючи одну з головних задач, поставлену керівництвом університету з прийому абітурієнтів на контрактну форму навчання, та забезпечуючи потреби і побажання абітурієнтів, зазвичай, майже кожного тижня, до кінця серпня проводяться додаткові вступні іспити. Крім того, неодноразово ми з вами проводили іспити на Чернівецькому факультеті в місті Чернівці та на економіко-правовому факультеті в місті Києві.

Найбільше вражає те, що де б ми з Вами не співпрацювали, як би багато не було абітурієнтів, якими б складними не були умови праці - Ви впораєтеся з усіма перешкодами і випробуваннями, і це не зважаючи на те, що значна більшість викладачів кафедри - жінки, найпрекрасніша частина людства!

Шановний Володимир Володимирович! Приймальна комісія НТУ "ХПІ" щиро дякує за плідну співпрацю з вашою кафедрою за всі роки і всі заходи з прийому абітурієнтів та сподівається на не менш тісне співробітництво в майбутньому.

З нагоди значного ювілею хочемо побажати кафедрі української, російської мов та прикладної лінгвістики та Вам особисто цікавих подій, нових ідей, подальшого розвитку, творчої наснаги, талановитих учнів та студентів, міцного здоров'я та наполегливості і цілеспрямованості у вирішенні будь-яких проблем.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет