Повітря буде чистішим

[М. Михайлина]
#16 от 21.06.2006

На цьому знімку переможець Всеукраїнської олімпіади за напрямком «Екологія» – студент факультету технології неорганічних речовин Володимир Яковишин (Н-10а) разом із професором А.С. Савенковим. Олімпіада, про яку йдеться, мала два тури: у першому запропоновано було тестування (саме під час тестів було відсіяно майже половину учасників), у другому турі студенти давали розгорнуті відповіді на запитання та розв’язували задачі (і запитання, і задачі студенти обирали самі зі списку запропонованих).

– Я вдруге беру участь в олімпіаді. Якщо чесно, то в минулому році мої результати були «не дуже», – зізнається В. Яковишин. – Зате цього року я досяг першої сходинки. Запитання, та й задачі, були не складними. Відверто кажучи, я спеціально не готувався до олімпіади, просто в нашому університеті ґрунтовна підготовка, і тих знань, які отримав на кафедрі хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології, було достатньо для перемоги. Одразу хочу подякувати доцентові цієї кафедри І.І. Гончарову, без його допомоги та підтримки перемоги, мабуть, не було б.

Володимир багато розповідав про олімпіаду, про нові знайомства, адже завжди цікаво, що думають твої ровесники з різних куточків України з того чи іншого питання. А ще участь у цьому інтелектуальному змаганні подарувала юнакові упевненість у власних силах і знаннях і в тому, що шість років тому правильно обрав вуз.

Зараз Володимир Яковишин готується до захисту магістерської роботи «Каталітичне горіння палива у двигунах внутрішнього згоряння». Він із захопленням розповідав про свою роботу, про актуальність цього дослідження, адже зменшення викидів в атмосферу особливо важливе для східних областей – промислового центру України. Хоча Володимир і розповів, що останнім часом повітря у Харкові стало чистішим, на жаль, це пов’язано не з введенням нових технологій очистки, а з тим, що промисловість переживала, так би мовити, не кращі часи.

– Ми намагаємося знизити викиди в атмосферу оксидів азоту, бо бензинові двигуни забруднюють повітря вихлопними газами, разом із якими викидається близько 400 видів токсичних речовин, – пояснює Володимир. – Наші дослідження направлені на зниження температури горіння у двигуні і тим самим – зменшення вихлопів оксидів азоту.

Свою магістерську роботу Володимир Яковишин виконує як частину досліджень, що ведуться разом із кафедрою ДВЗ, де на поверхню поршнів двигуна наносять корундове покриття, а вже на кафедрі хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології його доповнюють каталізаторною сумішшю. Виробничі випробування проходять на заводі ім. Малишева.

– Це тема абсолютно нова, – говорить науковий керівник В. Яковишина, д. т. н., професор Анатолій Сергійович Савенков. – Суть нашої технології полягає в удосконаленні процесу згоряння палива у двигуні таким чином, щоб необхідність подальшого очищення від вихлопних газів звести до мінімуму. Це у два-три рази зменшить викиди оксидів азоту в атмосферу. Володимир працює із запалом, використовує нововведення, пов’язані з отриманням знань, дуже відповідально ставиться до доручень. І я думаю, ми з ним прийняли правильне рішення про вступ до аспірантури.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет